Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Ho! Ho! Ho!



 We wish you a tasty Christmas!!!


Λαχταριστή βελουτέ πράσου με πανδαισία πολύχρωμων κρουτόν και χρυσές κορδέλες λεμονιού....
 Για τους φίλους... Ho -1!
 

3 μεγάλα πράσα
1 καρότο
1 πατάτα
¼ σελινόριζα
1 μικρό κρεμμύδι
1 ποτήρι λευκό κρασί
Φρέσκο δυόσμο
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Για τα κρουτόν: μαστέλο, ψωμί του τοστ, μπέικον όλα σε κύβους.

Κόβουμε τα λαχανικά σε κομμάτια. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με 5-6 φυλλαράκια δυόσμου. Τα τσιγαρίζουμε σε ελάχιστο ελαιόλαδο και σβήνουμε με κρασί. Υπερκαλύπτουμε με ζεστό νερό και αλατοπιπερώνουμε. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά περίπου. Λιώνουμε και ομογενοποιούμε με το ραβδομπλέντερ.


Για τα κρουτόν: βάζουμε στο φούρνο σε λαδόκολλα τους κύβους από το μπέικον και το ψωμί (αφού του έχουμε ρίξει λίγο λάδι και σκόρδο) και ψήνουμε στους 180 για 5 περίπου λεπτά. Περνάμε τους κύβους του μαστέλο από αλεύρι και τηγανίζουμε σε ελάχιστο ελαιόλαδο μέχρι να... χρυσαφίσουν.


Σερβίρουμε τη σούπα με τα κρουτόν, ξύσμα λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.




Τραγανό γεμιστό ρολό πανσέτας με ποικιλία αποξηραμένων φρούτων, αρωματισμένο με δενδρολίβανο και σκόρδο. Συνοδεύεται με πατατούλες baby και μεθυστική σάλτσα μαυροδάφνης.

Για τους φίλους... Ho -2! 

Αρωματισμένο λάδι
Ελαιόλαδο – σκόρδο – δενδρολίβανο
Βάζουμε τα παραπάνω σε βαζάκι και το αφήνουμε τουλάχιστον 2 μέρες να αρωματιστεί.
1 κομμάτι πανσέτας 2 κιλά περίπου χωρίς πέτσα και ανοιγμένο για να γίνει ρολό (εγώ προμηθεύτηκα το δικό μου από master butcher chef του Ν.Ψυχικού, γνωστό για την πολυτάραχη ζωή του)
Για τη γέμιση:
Σύκα – δαμάσκηνα – βερίκοκα κομμένα στα δύο (αποξηραμένα)
1 ποτήρι μαυροδάφνη
1 κλαράκι δενδρολίβανο
Ξύσμα από μισό πορτοκάλι
Φυστίκια αιγίνης
Ζεστό νερό
Ταλαγάνι
Πατάτες baby 

Ξεκινάμε με τη γέμιση. Βάζουμε σε τηγάνι τα φρούτα και το δενδρολίβανο, τη μαυροδάφνη και το νερό και ανακατεύουμε. Σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμιστεί όλο το υγρό. Προσθέτουμε το ξύσμα από πορτοκάλι και τα φυστίκια αιγίνης.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.


Στο μεταξύ, χαράσσουμε το λίπος της πανσέτας σταυρωτά, την αλείφουμε ολόκληρη και από τις δύο μεριές με το αρωματισμένο ελαιόλαδο με ένα πινέλο και αλατοπιπερώνουμε. Στο λίπος βάζουμε χοντρό αλάτι και ολόκληρους κόκκους πιπεριού. Τη γυρίζουμε και τη γεμίζουμε. Φρούτα, κομμάτια μεγάλα από το τυρί και πάλι φρούτα. Τυλίγουμε και δένουμε με σπάγκο μαγειρικής ανά τακτά διαστήματα για να μην ανοίξει. Τη ραντίζουμε με μαυροδάφνη.
Την τυλίγουμε με λαδόκολλα μέσα στην οποία έχουμε βάλει 3 σκελίδες σκόρδο ακαθάριστες και ζουμπηχτές και δύο κλαδάκια δενδρολίβανο και αλουμινόχαρτο . Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 2 ώρες πάνω στη σχάρα, ανοίγουμε και αφήνουμε άλλη μια ώρα να... αρπάξει και να κρατσανίσει το λίπος. Αφήνουμε λίγο να.. ξεκουραστεί και να κρυώσει ώστε να το κόψουμε και να μη μας διαλυθεί.


Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα για 20-30 λεπτά περίπου. Τις σουρώνουμε και τις κόβουμε στη μέση. Βάζουμε στο τηγάνι το αρωματισμένο ελαιόλαδο και τις τηγανίζουμε να κάνουν κρούστα. Συνοδεύουμε με αυτές το χοιρινό.





Χριστουγεννιάτικος κορμός σοκολάτας με αρώματα από μπράντυ, μπισκότα και καραμελωμένα καρύδια.

Για τους φίλους... Ho-3! 

400γρ μπισκότα πτι-μπερ
350γρ ζάχαρη
4 αυγά
150γρ φρέσκο βούτυρο
150γρ κακάο
200γρ καρύδι
1 ασπράδι αυγού (για τα καρύδια)
1 βανίλια
Μπράντυ

Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το κακάο, τους κρόκους και τη βανίλια. Συμπληρώνουμε με τα ασπράδια που έχουμε ήδη χτυπήσει μαρέγκα και ανακατεύουμε με μαρίζ. Θρυμματίζουμε τα μπισκότα με το χέρι και τα ραντίζουμε με το μπράντυ. Τα προσθέτουμε στο παραπάνω μίγμα μαζί με τα καραμελωμένα καρύδια (ανακατεύουμε ασπράδι με ζάχαρη και καρύδια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 10 λεπτά).
Τυλίγουμε σφιχτό ρολό με λαδόκολλα ή βάζουμε σε φόρμα και τοποθετούμε στην κατάψυξη.
Βγάζουμε ένα δεκάλεπτο πριν σερβίρουμε. 

Μικρά μυστικά: ένα ολοκληρωμένο γεύμα χρειάζεται και σαλάτα, αλλά Χριστούγεννα είναι, ας γουρουνιάσουμε λίγο...
Σχετικά με το Hο-1, αν βγει πηχτή η σούπα, προσθέτουμε ζεστό νερό και την αφήνουμε να πάρει μια βράση. Αν είναι αραιή, την αφήνουμε να βράσει λίγο παραπάνω.
Σχετικά με το Hο-2, η έλλειψη φωτογραφίας του τελικού πιάτου είναι ότι πέσαμε με... τα μούτρα... Οι μυρωδιές του δεν μας άφηναν καμία επιλογή.
Σχετικά με το Hο-3, κάτω η δικτατορία του μελομακάρονου. Chocolate or death by chocolate!!
Mεγάλο μυστικό: Aφιερωμένο σε σένα που δεν έφαγες...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου