Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Nτολμπαλάκια γιαλαντζί



  •   4 φλιτζανάκια του εσπρέσσο ρύζι αρμπόριο (για ρυζότο) 
  •  1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
  •  3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 
  •   6-7 αμπελόφυλλα ψιλοκομμένα (και ζεματισμένα) 
  •   Χυμό από ένα λεμόνι 
  •   Ζεστό αλατισμένο νερό 
  •   Δυόσμο, μάραθο 
  •  Ελαιόλαδο

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και τα αμπελόφυλλα. Προσθέτουμε και τσιγαρίζουμε το ρύζι. Σβήνουμε με το χυμό λεμόνι και αρχίζουμε σιγά σιγά να προσθέτουμε με την κουτάλα της σούπας ζεστό νερό και να ανακατεύουμε. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να γίνει το ρύζι. Στο τέλος πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο δυόσμο και μάραθο.


Αυτό ήταν το συνθετικό του ντολμά, μιας και σε γεύση είναι ίδιο (σχεδόν) με τα ντολμαδάκια... Πάμε τώρα στα.. μπαλάκια...

  • 100ml χυμό λεμόνι 
  • 4-5γρ. (μια κουτ. του γλυκού) αγάρ αγάρ 
  • Ηλιέλαιο ή σπορέλαιο 
  • Σταγονόμετρο


Ανακατεύουμε στο μάτι της κουζίνας σε χαμηλή φωτιά το χυμό με το αγάρ αγάρ μέχρι αυτό να απορροφηθεί εντελώς. Παίρνουμε με το σταγονόμετρο το υγρό και ρίχνουμε σταγόνες μέσα σε ένα ποτήρι με ηλιέλαιο το οποίο έχουμε βάλει στην κατάψυξη για περίπου μία ώρα.
Σουρώνουμε τα μπαλάκια που προέκυψαν και ξεπλένουμε με νερό. Οι...πέρλες λεμονιού είναι έτοιμες.

Σερβίρουμε το ρυζότο με 2-3 πέρλες.

Μικρά μυστικά: Νηστίσιμο και γκουρμεδιάρικο το φαγητό με κάτι από μοριακή γαστρονομία. Το αγάρ αγάρ είναι μια λευκή σκόνη από φύκια που χρησιμοποιείται σαν πηκτική ουσία. Μπορείτε να το βρείτε σε επιλεγμένα μπαχαράδικα (γκουγκλάρετε ή στείλτε μήνυμα, δεν κάνουμε διαφήμιση).
Μεγάλο μυστικό: Είδες; Το αγάρ αγάρ υπάρχει και είναι νόμιμο... Ναι, ναι, για σένα το λέω...


1 σχόλιο: